Çekirdek Öğrencilerinden Ölmeye Yatmak Sözlüğü

6 Eylül 2022

Kadir Has Üniversitesi’nde, yeni eğitim modelinin ilk yılını oluşturan Çekirdek Program öğrencileri Adalet Ağaoğlu’nun Dar Zamanlar üçlemesinin ilk romanı Ölmeye Yatmak’ı yaratıcı bir sözlük çalışmasıyla yeniden gündeme taşıdı. Çekirdek Program derslerinden ‘Türkçe Eleştirel Okuma ve Yazma’ dersini alan mühendislik birinci sınıf öğrencileri, 30’lu yıllardan 60’lara kadar Türkiye toplumsal tarihinden sunduğu kesitlerle edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip olan romandan ilham alarak seçtikleri başlıkları, kendi yaratıcılıkları ile oluşturdular.

Bu yıl kaybettiğimiz edebiyatın duayenlerinden Adalet Ağaoğlu, Kadir Has Üniversitesi Çekirdek Program öğrencileri tarafından hazırlanan yaratıcı bir sözlük çalışmasıyla anılıyor. Usta yazarın Dar Zamanlar üçlemesinin ilk romanı olan ve çok sayıda kavrama, metne, tarihsel, toplumsal ve siyasal olaya gönderme yapan Ölmeye Yatmak romanından seçtikleri başlıkları kendi bakış açılarına göre ele alan öğrenciler, oluşturdukları maddeleri sözlüğe dönüştürdüler. Dr. Öğretim Üyesi Şehnaz Şişmanoğlu’nun rehberliğinde mühendislik birinci sınıf öğrencileri tarafından ‘Türkçe Eleştirel Okuma ve Yazma’ dersinde hazırlanan sözlük, sesi kendisinden sonra gençlere ulaşmaya devam edecek Ağaoğlu’nun hem içerik hem de teknik olarak edebiyat tarihinin en önemli metinlerinden biri olan romanına da bir saygı niteliği taşıyor.

Standart bir makale ödevi yerine yaratıcı bir sözlük!

Çekirdek Program kapsamında ilk kez geçtiğimiz akademik yılda verilen ‘Türkçe Eleştirel Okuma ve Yazma’ dersinin yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Şehnaz Şişmanoğlu yaptıkları çalışma hakkında şunları söylüyor: “Öğrencilerin birinci sınıfta aldıkları zorunlu Türkçe derslerini çeşitli bölümlerden gelen ve farklı donanımlara sahip öğrenciler için yaratıcı çalışmalarla eleştirel okuma ve yazma atölyelerine dönüştürmek, hem öğrenciler hem de hocalar için çok daha verimli bir ders atmosferi yaratıyor. Dersimizde öğrencilere standart bir eleştirel makale ödevi vermek yerine romanın çoğulcu yapısını ve öğrencilerin araştırma potansiyelini de ortaya çıkaracak, kendilerini daha özgür hissedebilecekleri, kendi ilgi alanlarına göre şekillendirebilecekleri, yaratıcı bir sözlük çalışması yapmayı uygun bulduk. Herkes kendi merakına ve ilgi alanına göre, ikincil kaynakları da araştırarak ekmek karnesi, köy enstitüleri, Madame Bovary, Türkçülük vb. çok çeşitli kavram, olay, metin vb. hakkında maddeler yazdı.”

Sözlüğü mühendislik öğrencileri hazırladı

Türkçe Eleştirel Okuma ve Yazma derslerine devam eden öğrencilerinin tümünün mühendislik öğrencisi olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Şişmanoğlu“Edebiyata dair bilgileri lisede aldıkları dersler ve elbette kendi okumalarıyla sınırlıydı. Buna rağmen içerik ve teknik açıdan çok da kolay olmayan Ölmeye Yatmak romanını ilgiyle okudular, derste tartıştılar ve çok yaratıcı sözlük maddeleri yazdılar. Romandan istedikleri maddeyi seçebilmeleri ve istedikleri araştırmayı yürütebilmeleri, belli kurallar çerçevesinde ama özgür kalabilmeleri yaratıcılıklarını körükledi.

Bu dönemki olumlu deneyimlerimizi gelecek senelerde de farklı öğrenci projeleriyle sürdürmeyi hedefliyoruz.” dedi.

“Bölüm ve mesleklerin sınırları içinde kalmayan öğrenciler yetiştiriyoruz”

Kadir Has Üniversitesi Ortak Dersler Bölümü’nün Bölüm Başkanı Doç. Dr. Didem Kılıçkıran ise şunları söyledi: “Çekirdek Program’ı kurmak için uzun zamandır sarf ettiğimiz emeğin, karşılığını programın daha ilk yılında ve bu kadar anlamlı bir çalışmayla bulması, bizlere hedeflerimize çok da uzak olmadığımızı gösteriyor. Adalet Ağaoğlu’nun romanlarını okuyan, tartışan ve okudukları üzerine fikir üretip yazabilen sevgili mühendislik öğrencilerimiz, bölümler ve mesleklerin sınırları içerisine kapanmayıp, yaratıcılığı, özgür düşünceyi ve üretimi tetikleyen bir üniversite ortamının ne kadar değerli olduğunu gösterdikleri gibi daha güzel bir gelecek için de umut veriyorlar.”