1. Ortak Dersler Bölümü hangi dönemleri kapsar ve hangi dersler alınır?
Ortak Dersler Bölümü, Kadir Has Üniversitesi’ne katılan tüm öğrencilerin ilk yıllarında bölüm derslerinin yanı sıra zorunlu olarak almaları gereken ortak derslerden oluşmaktadır.
Bu dersler Güz döneminde,
- KHAS103: History of Humankind (İnsanlık Tarihi)
- KHAS105: Universal Values and Ethics (Evrensel Değerler ve Etik)
- TLL101: Türkçe Eleştirel Okuma ve Yazma II
- TLL103: Introduction to Culture and Society in Turkey I (Türkiye’de Kültür ve Topluma Giriş I) (Sadece uluslararası öğrenciler için zorunludur)
Bahar döneminde ise aşağıdaki derslerden oluşmaktadır:
- KHAS110: Sosyal Sorumluluk Projesi
- KHAS120: Uluslararası Öğrenciler için Sosyal Sorumluluk Projesi (Sadece uluslararası öğrenciler için zorunludur).
- TLL102: Türkçe Eleştirel Okuma ve Yazma II
- TLL104: Introduction to Culture and Society in Turkey II (Türkiye’de Kültür ve Topluma Giriş II) (Sadece uluslararası öğrenciler için zorunludur)
3 ve 4. yarıyıllarındaki öğrenciler ise Ortak Dersler Bölümü’nden
- HST101: History of Modern Turkey I (Modern Türkiye Tarihi I)
- HST102: History of Modern Turkey II (Modern Türkiye Tarihi II)
derslerini alırlar.
Zorunlu derslerin yanı sıra Ortak Dersler Bölümü’nde KHAS kodlu ‘serbest seçmeli ders’ler de açılmaktadır. Öğrenciler Güz ve Bahar dönemlerinde bölüm müfredatları ve haftalık ders programlarının izin verdiği ölçüde bu dersleri de alabilirler. Ortak Dersler Bölümü tarafından açılan serbest seçmeli dersler https://core.khas.edu.tr/elective-courses/ adresinde görülebilir.
2. Ortak Dersler Bölümü derslerinde muafiyet hakkı var mıdır?
Başka yüksek öğretim kurumlarından mezun olduktan sonra veya başka öğretim kurumlarındaki lisans öğrenimleri sürecinde üniversitemizin herhangi bir bölümüne yatay geçişle gelen öğrencilerin, önceden alıp başarılı oldukları derslerden muaf olma hakkı vardır. Ders muafiyet başvuruları tek tek, öğrenci ve ders bazında Ortak Dersler Bölümü bünyesinde oluşturulan bir komite tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.
3. Hazırlık Okulu’nda Güz Dönemi sonunda Yeterlilik Sınavını başarı ile geçen öğrenciler Bahar Döneminde Ortak Dersler Bölümü dersleri alabilirler mi?
Ortak Dersler Bölümü’ndeki zorunlu KHAS 103, KHAS 105, TLL 101 ve TLL 103 dersleri sadece Güz döneminde açılmaktadır. Bu soruda bahsi geçen öğrenciler bu dersleri Yaz Okulu’nda (açıldıkları takdirde) alabilir, ya da bir sonraki Güz dönemini bekleyebilirler.
Bu öğrenciler, Bahar döneminde açılan tüm Ortak Dersler Bölümü derslerini alabilirler.
4. Ortak Dersler Bölümü’nde Bahar Döneminde açılan seçmeli dersleri kimler alabilir?
Ortak Dersler Bölümü’nde açılan KHAS kodlu ‘serbest seçmeli dersler’, bölüm müfredatları ve haftalık ders programlarının izin verdiği ölçüde her bölüm ve sınıftan öğrenci tarafından alınabilir.
5. Öğrenciler Ortak Dersler Bölümü’ndeki zorunlu derslerde başarısız olduklarında ne olur?
Ortak Dersler Bölümü zorunlu derslerini aldıkları halde başarısız olan öğrenciler bu dersleri tekrar alarak başarıyla tamamlamak zorundadırlar.
6. Öğrenciler Ortak Dersler Bölümü seçmeli derslerinde başarısız olduklarında ne olur?
Bu durumdaki öğrenciler, bir sonraki yıl yine aynı dersi alabilirler, ya da açılan herhangi bir serbest seçmeli dersi başarısız oldukları ders ‘yerine’ alabilirler.
7. Eski müfredattaki EL dersleri Ortak Dersler Bölümü’nde yer alıyor mu?
Ortak Dersler Bölümü’ndeki zorunlu KHAS 103 ve KHAS 105 dersleri konu tabanlı İngilizce eğitim yaklaşımı ile tasarlandığı için bu dersleri alan öğrenciler öğrenimleri süresince EL kodlu İngilizce derslerini almazlar.
8. Kadir Has Üniversitesi’nde derslerde ChatGPT benzeri Üretken Yapay Zekâ (ÜYZ) araçları kullanılıyor mu?
Kadir Has Üniversitesi ChatGPT benzeri Üretken Yapay Zekâ (ÜYZ) araçlarının, akademik dürüstlük ilkelerine bağlı kalınmak koşuluyla, derslerde yardımcı bir araç olarak kullanılmasına ilkesel olarak karşı olmamakla birlikte bu konuda karar verme yetkisi dersi veren akademisyenindir. Ders özelinde izin verilmediği durumlarda, ChatGPT benzeri ÜYZ araçları kullanılmamalıdır. Bu şart altında kullanıldığı takdirde akademik suistimal olarak kabul edilecektir. ÜYZ kullanımına izin verilen durumlar ödev veya çalışma verilmeden önce açıkça belirtilecektir. İzin verildiği durumlarda yapılan çalışmada ÜYZ araçlarının nasıl kullanıldığı açıkça gösterilmeli, atıflar kaynakça verme kurallarına uygun olarak yapılmalıdır. ÜYZ araçlarının bu talimatlar dışında kullanılması akademik suistimal olarak kabul edilecektir.
Bu araçları kullanırken elde ettiğiniz ve kullandığınız bilginin taraflı ve hatalı olabileceğini lütfen unutmayınız. Kullandığınız bilgilerin doğru olduğundan emin olmak sizin sorumluluğunuzdur. Birçok ÜYZ aracının, paylaştığınız her türlü içeriği bünyesine katacağının ve farklı biçimlerde kullanacağının bilincinde olmanız, telif hakkıyla korunan materyalleri, orijinal çalışmaları veya kişisel bilgileri istemeden paylaşmamanız açısından önem arz etmektedir.
Ayrıntılı bilgi için konuyla ilgili sayfamıza bakabilirsiniz: https://www.khas.edu.tr/uretken-yapay-zeka-uyz-araclari-kullanimi-hakkinda-etik-rehber/
9. Erasmus’a başvurmak için hangi Core dersleri esas alınıyor?
“KHAS 103 ve 105 kodlu dersler, öğrencilerin İngilizce dil yeterliliğinin ölçümünde kullanılmaktadır. Öğrencilerin Erasmus başvuru puanının yüzde 50’si not ortalamalarına göre, diğer yüzde 50’si ise bu derslerden alınan dil puanı ağırlığı üzerinden hesaplanmaktadır. Öğrencilerin Erasmus programına başvurabilmeleri için 103 ve 105 kodlu derslerden en az CB notu almaları gerekmektedir.”
10. Core derslerinde devam zorunluluğu var mı?
Evet, Core Program’da her derste yoklama alınıyor, bir dersten geçebilmek için derslerin en az %70’ine devam etmeniz gerekmektedir.
11. Uluslararası Öğrenciler TLL 101 dersini alabilirler mi?
Üniversitemize uluslararası öğrenci olarak kayıt yaptıran öğrencilerin TLL 101 – Türkçe Eleştirel Okuma ve Yazma 1 dersi yerine uluslararası öğrenciler için açılan TLL 103 Introduction to Culture and Society in Turkey dersini almaları gerekmektedir. Ancak uluslararası öğrenciler/yabancı pasaport taşıyanlar arasında eğitim hayatının tamamını ya da bir kısmını Türkiye’de tamamlayan ya da Türkçe yeterlilikleri ileri seviyede olan (anadili Türkçe) öğrenciler olabilmektedir. Bu özellikleri taşıyan öğrenciler lise diplomalarını ya da Türkçe dil yeterliliklerini belgeleyen sertifikalarını ibraz etmeleri halinde TLL 103 yerine TLL 101 dersini alabilirler. Söz konusu öğrencilerin ekteki talep formunu doldurmaları ve forma lise diplomalarını ya da dil sertifikalarını eklemeleri gerekmektedir. Ortak Dersler Bölümü’ne gönderilen formlar ilgili hocanın onayından sonra işleme alınmakta ve öğrencilerin kaydı TLL 101’e yapılmaktadır.
TLL 101 dersi görsel, dijital, yazılı vb. akademik içerikten oluşmaktadır. Bu nedenle TLL 101’e geçiş yapmak isteyen öğrencilerin Türkçeyi anadili seviyesinde bir yetkinlikte konuşmaları ve yazmaları beklenmektedir, aksi takdir öğrenci dersi takip edemeyebilir.
TLL 103 dersinden TLL 101 dersine geçiş yapan bir öğrenci bir sonraki dönem TLL 102 dersini almak zorundadır.