TLL 101 öğrencilerin Türkçe okuma ve yazma becerilerini geliştirerek, okuduklarını/dinlediklerini/izlediklerini eleştirel bir bakış açısıyla çözümlemelerini ve düşüncelerini düzgün bir Türkçeyle ifade etmelerini sağlamak amacıyla tasarlanmış haftalık 2 saatlik okuma ve yazma atölyesidir. Bu derste akademik konulara odaklanmanın ötesinde bir çok gündelik ve evrensel konulara değinerek akademik yazı üretme mantığının geliştirilmesine, öğrencilerin akademik yaşamları boyunca ihtiyaç duyacakları yazı beceresinin kazandırılmasına çalıştık. Mehmet bir şehri o şehir yapan özelliklerin neler olduğu üzerine düşündü ve şehir kültürünün ayırıcı özellikleri olarak fiziksel ve coğrafi niteliklerin vazgeçilemez olduğunu öne süren bir yazı üretti.