Kentsel Gündelik Hayatın Tefrikası: İstanbul Postası ve Servet-i Fünun

24 Ocak 2024

Dr. Gürbey Hiz

D114, 1 Aralık 2023, Cuma, 13:00

Kentsel Gündelik Hayatın Tefrikası: İstanbul Postası ve Servet-i FünunOn dokuzuncu yüzyıl resimli dergilerinden olan İstanbul çıkışlı Servet-i Fünûn, edebiyat, fen, sanayi ve güzel sanatlar gibi alanlarda entelektüel popüler bilgiyi yayarak geç Osmanlı toplumunu etkiler. Bu alanlar dışında dergi, İstanbul’daki kentsel hayatı ve değişimi de yakından takip eder. Derginin kurucusu Ahmed İhsan, İstanbul Postası köşe yazılarında kente mesafeli bir gözlemci olarak değil, duygularını da metinlerine işleyerek kent yaşamının pek de başka kaynaklarda bulunmayan canlı yönlerini aktarır. Adeta kentsel gündelik hayatın tefrikasına dönüşen bu köşe yazısı, İstanbul’un yüzyıl dönüşümündeki tarihi literatürünü detaylandırmaya yönelik bir fırsat sunar. Bu söyleşi, geç Osmanlı medyasının etkisini ve kentsel mekânın sözcük ve imgelerle nasıl anlatıya dönüştüğünü Servet-i Fünun ve İstanbul Postası üzerinden zenginleştirmeyi hedefler.

Dr. Gürbey Hiz, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden 2008 yılında mezun oldu. Aynı üniversitenin Mimari Tasarım yüksek lisans programını 2013 yılında “Rastlantı Kavramının Kent Keşifleri Özelinde İncelenmesi” adlı tez çalışmasını tamamlayarak mezun oldu. 2020 yılında İTÜ Mimari Tasarım doktora programından “Servet-i Fünûn’da Toplumsal Mekânın Anlatılar ile Üretimi: Tahayyüller, İnşalar ve Deneyimler Atlası (1891-1910)” başlıklı tez çalışması ile mezun oldu. Doktora tezi ile İTÜ tarafından verilen “En Başarılı Tez Ödülü”nü kazandı. 2021 yılında TÜBİTAK Doktora Sonrası Araştırma Bursunu kazanarak ABD, Seattle’daki University of Washington’da bir sene araştırmalarını gerçekleştirdi. 2017 yılından beri Kadir Has Üniversitesi Mimarlık bölümünde önce araştırma görevlisi olarak, halen de öğretim üyesi pozisyonu ile görev almaktadır. KHAS ve SALT Araştırma’nın yürütücülüğünde gerçekleşen “Reşad Ekrem Koçu ve Tamamlanmamış İstanbul Ansiklopedisi” projesinde araştırmacı olarak çalışmaktadır. Akademik çalışmalarını mimari temsil, toplumsal tarih ve görsel-yazılı kültür ekseninde sürdürmektedir.